Kaffe-annonse nr. 1 av …?

Da jeg var på en liten ferie til Nederland kom jeg over en gammel annonse i et nokså nytt magasin… Annonsen var fra 1910, og den var så stilig utformet at jeg måtte finne originalen – fordi 2×3 cm var klart alt for lite å ha den i.

Fant til slutt ut hvor bildet kom fra, og det var litt å ta lokket av pandora’s eske – fordi der lå det mange mange fine bilder, dokument og what-not. Bare sjekk selv, om du tørr: http://www.geheugenvannederland.nl/ (den norske varianten er her: http://www.nb.no/ (Nasjonalbiblioteket), men der må jeg bruke litt mer tid for å få resultat jeg liker, ser det ut som).

“Verre” ble det da faren min fant fram en tykk bok med annonse-material fra 1850-1950 tallet. De første annonsene er ikke mer enn skrevet informasjon om hvor utrolig bra et eller annet medisin eller helse-fremmende-innretning er, gjerne med henvisning til personlige titler, patentnr og lignende. Først fra 1890-tallet av blir det mer og mer fokus på bilder – og mange fantastiske kunstverk blir det.

Uansett… jeg tenkte at det hadde vært fint å få disse gamle bildene fram og gjøre de om til en dagens versjon for Santé, og ta en hver uke. Den første er her nå.

“Things have been set in motion that cannot be undone ..” ;)

Det er fremdeles mye jeg ikke forstår ved denne plakaten – fjeset f.eks. og den gule linjen som former seg rundt oppsiden av uttrykstegnet, så jeg tok et nesten usynlig ansikt, som jeg ikke jobbet med så mye. Kaffebønnen samt den ytre formen av den gule siden på høyre siden ble gjenbrukt (venstresiden av linjen er forresten forskjellig).

Er det noen som vet om bokstavene den gangen ble tegnet for hånd? Originalen var fra ca. 1946.

Jeg søkte og fant litt om “Zijlstra koffie”: i 1893 startet Jacob Zijlstra Hz. en butikk i Zwolle; etter krigen ble forretningen flyttet til Amsterdam, og rundt 1960 ble Zijlstra-butikkene kjøpt opp av “De Gruyter” (som gikk konkurs i 1978).

3 replies on “Kaffe-annonse nr. 1 av …?”